Εισήγηση του Π. Γαλάνη στο Συνέδριο του Δήμου Ζαχάρως "Οικοσύστημα Καϊαφα - Κυπαρισσιακός Κόλπος - Βιώσιμη Ανάπτυξη"

2022-06-03

Εισήγηση του Π. Γαλάνη στο Συνέδριο του Δήμου Ζαχάρως "Οικοσύστημα Καϊάφα - Κυπαρισσιακός Κόλπος - Βιώσιμη Ανάπτυξη", στις 11/6/2022 στη Λίμνη Καϊάφα, με θέμα: "Περιβαλλοντική Αδειοδότηση και Δίκτυο Natura 2000". 

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Ζαχάρως, σε συνεργασία με το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου και την υποστήριξη της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων. 

Περισσότερα, θα βρείτε στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

https://www.skai.gr/news/environment/synedrio-sti-zaxaro-me-thema-oikosystima-kaiafa-kyparissiakos-kolpos-kai-viosimi-anaptyk 

https://www.protothema.gr/greece/article/1253584/sunedrio-gia-to-oikosustima-kaiafa-anazitodas-isorropia-metaxu-anaptuxis-kai-perivallodikis-prostasias/

Ειδικότερα:

"...Το «παρών» στη συνεδρία έδωσε η βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Δώρα Αυγερινοπούλου, ενώ εισηγήσεις έκαναν ο κ. Παναγιώτης Γαλάνης, δικηγόρος με θέμα Περιβαλλοντική αδειοδότηση και δίκτυο Natura 2000 κατά το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο και ο κ. Νίκος Αλεξανδρόπουλος, αρχιτέκτονας- πολεοδόμος με αντικείμενο «Παραβάσεις και παραλείψεις κατά την εφαρμογή της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την έκδοση του Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού».

Στην εισήγησή του, ο κ. Γαλάνης ανέπτυξε διεξοδικά τη νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση ειδικά στις περιοχές Natura, για να καταλήξει ότι η αδειοδότηση δεν είναι ουδέτερη διαδικασία. Αποτελεί παρέμβαση του κράτους σε μια επένδυση, αναγκαία μεν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραλύσει κάθε δράση. "Πώς το δημόσιο δίκαιο επανεξελίσσεται μέσα από την περιβαλλοντική αδειοδότηση; Υπάρχει έλεγχος; Αν είχαμε πλήρη σχεδιασμό θα είχαμε αγκυλώσεις;", αναρωτήθηκε για να επισημάνει ότι υπάρχει ζήτημα στην εφαρμογή του Ενωσιακού Δικαίου και το κατά πόσον γίνεται κατανοητό τι πρέπει να εφαρμοστεί."