Blog

Αρθρογραφία και σχετικές υποθέσεις του Δικηγορικού Γραφείου  

Καθημερινά κατακλύζουν τον τύπο δημοσιεύματα με τροποποιήσεις και εγκυκλίους επί του θέματος των αναρτημένων Δασικών Χαρτών. Ο Δασικός Χάρτης αποτυπώνει τη μορφολογία του εδάφους με σκοπό την εφαρμογή των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας στις υπαγόμενες εκτάσεις μέσω του δασολογίου. Το δασολόγιο καταρτίζεται με βάση τους δασικούς χάρτες, που...

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε εξετάσει τη νομική προστασία κατά προστίμων αυθαιρέτων, τα οποία φρονούμε - σε συνεργασία πάντοτε με τον μηχανικό - πως δεν έχουν υπολογιστεί σωστά ή δεν έχουν νόμιμο έρεισμα και δεν έχουν, ασφαλώς, υπαχθεί σε κάποιον νόμο αυθαιρέτων.

Ενίοτε στην πράξη, αντί να έχει χορηγηθεί ΑΕΠΟ και να είναι επιβεβλημένη η αίτηση ακύρωσης εναντίον της, όταν είναι νομικά πλημμελής για διαφόρους λόγους, η αρμόδια αρχή ΑΡΝΕΙΤΑΙ να χορηγήσει αυτές τις διοικητικές πράξεις.

Η προστασία του ιδιοκτήτη κατά «έκθεσης αυτοψίας» αυθαιρέτου, είναι δυνατή και απαραίτητη νομικά μετά την έκδοση της διοικητικής πράξης αυτής. Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, η έκθεση αυτοψίας περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με το ακίνητο (θέσεις, διαστάσεις κλπ.), το οποίο και αφορά αποκλειστικά, ενώ δεν αφορά τον κύριο/νομέα κλπ.

Η διαπίστωση αυτοδίκαιης άρσης επιβληθείσας αλλά μη συντελεσθείσας ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης μετά τον Ν. 4759/2020 επιχειρήθηκε να καταστεί εύκολο εγχείρημα, αφού μάλιστα κατά ρητή πρόβλεψη του νόμου, αρκεί μία αίτηση του ιδιοκτήτη για την εντοπισμένη τροποποίηση του σχεδίου πόλεως, προκειμένου να καταστεί το ακίνητο εκ νέου οικοδομήσιμο.

 Οι δημοσιεύσεις αυτές ανταποκρίνονται στη θεωρητική έποψη των ζητημάτων και δεν είναι ουδόλως δεσμευτικές για υπαρκτές νομικές υποθέσεις.